De mijlpalen van Wacker Neuson

Het begon allemaal met een visie. Met de oprichting van een smederij in Dresden (Duitsland) legde Johann Christian Wacker in 1848 de hoeksteen voor een bedrijf dat zich eeuwenlang bleef ontwikkelen en meer dan eens een revolutie in de bouwbranche teweegbracht: Wacker Neuson.

De uitvindersgeest en de kracht van innovatie waren vanaf het begin bepalend voor de geschiedenis van het bedrijf. Al in 1930 vond Hermann Wacker 's werelds eerste elektrische stamper uit. Meer dan 200 octrooien en gebruiksmodellen volgden en werden met veel succes op de markt gebracht.

2460053_Wacker_Neuson_175_Stampfer_60x40_4c_Ansicht.png

2023

Al 175 jaar een sterke partner

We vieren ons jubilieum: al meer dan 175 jaar staan de klant en hun behoeften bij ons centraal.

WN_EMEA_image_EZ17e_Charging_Box_zero_emission_action.jpg

2022

zero emission-ecosysteem

Wacker Neuson plaatst het volledige ecosysteem voor de klant centraal: van de laadinfrastructuur via dienstverlening en financiële aanbiedingen tot en met een levenscyclusanalyse van de accu. Een voorbeeld hiervan is de Charging Box - een powerbank voor de bouwplaats.

APS BPS range

2021

Accutrilplaten van de APS/BPS-serie

De nieuwe serie voorwaartse lopende trilplaten, de BPS met benzinemotor en de APS met accuaandrijving, kenmerken zich door hun comfortabele en eenvoudige bediening. De trilplaten zijn naast bodemverdichting ideaal voor het bewerken van asfaltoppervlakken.

De Zero Emission elektrische minigraafmachine EZ17e in bedrijf op een bouwplaats.

2020

Elektrische graafmachine EZ17e

Met de elektrische minigraafmachine EZ17e wordt een emissievrije bouwplaats werkelijkheid. Met deze graafmachine - en met de andere elektrische machines van Wacker Neuson - kan er op de gehele bouwplaats zonder directe uitlaatgasemissies en extreem stil gewerkt worden.

De Wacker Neuson Dual View-dumper in actie.

2019

Dumper met Dual View

Wacker Neuson introduceert de dumper met Dual View. De wieldumpers hebben een 180° draaibare stoel en bedieningsconsole. Dit zorgt voor meer veiligheid voor de gebruiker en op het terrein, alsmede voor meer flexibiliteit.

Wacker Neuson Compamatic.

2019

Compamatic

Met Compamatic combineert Wacker Neuson zijn beproefde verdichtingscontrole Compatec met een telematica-oplossing. Dit zorgt voor een controleerbare verdichtingsvoortgang en maakt een volledig gedocumenteerde kwaliteitscontrole mogelijk – vanachter een bureau.

Bouwvakker met accu-aangedreven hoogfrequente trilnaalden van Wacker Neuson op een bouwplaats.

2019

Trilnaalden met accu

Wacker Neuson brengt de eerste hoogfrequente accutrilnaald op de markt. De accu wordt gedragen in een rugzak. Deze rugzak maakt het mogelijk om zonder voedingskabel te werken - voor meer bewegingsvrijheid, meer veiligheid en meer bedieningscomfort.

Wacker Neuson's elektrische wieldumper DW15e in actie.

2019

Volledig elektrische wieldumper DW15e

De Zero Emission-familie groeit: de elektrische wieldumper DW15e maakt efficiënt materiaaltransport mogelijk zonder directe uitlaatgassen en overtuigt dankzij de bijzonder stille werking, vooral in gevoelige omgevingen.

Eénrichtingstrilplaten uit de Zero Emission-serie in gebruik op een bouwplaats in de stad.

2018

Accutrilplaten toegevoegd aan het Zero Emission-as

De elektrificatie gaat door. Nieuw zijn de éénrichtingstrilplaten AP1850e en AP1840e.

Wacker Neuson's dual power-minigraafmachine 803 in gebruik in een hal.

2014

Lancering van de Zero Emission-serie

Wacker Neuson presenteert zijn Zero Emission-serie met de elektrische wiellader WL20e en de accutrilstampers AS30e en AS50e. De minigraafmachine 803 dual power werd tevens in 2014 gelanceerd. Deze machine kan met dieselaandrijving of met een elektro-hydraulische aggregaat gebruik

Verdichtingscontrolesysteem Compatec in gebruik op een bouwplaats.

2013

Verdichtingscontrolesysteem Compatibelec

Verdichtingscontrolesysteem Compatec biedt een leidraad voor bodemverdichting - vooral voor gebruikers die slechts af en toe met trilplaten werken. De gebruiker kan de relatieve verdichtingsvoortgang aflezen via acht ledlampjes.

Wacker Neuson-graafmachine voor de Wacker Neuson-fabriek in Hörsching bij Linz.

2012

Nieuwe vestiging in Linz, Oostenrijk

In 1981 werd met de oprichting van Neuson Hydraulik GmbH de eerste steen gelegd voor één van de belangrijkste productsegmenten van de Wacker Neuson Group. Sinds 2012 worden de graafmachines ontwikkeld en geproduceerd in de fabriek in Hörsching bij Linz in Oostenrijk.

Het hoofdkantoor van Wacker Neuson SE in het noorden van München.

2011

Opening van het hoofdkantoor van de Wacker Neuson

In het noorden van München wordt het nieuwe hoofdkantoor van Wacker Neuson SE ingewijd. Het gebouw bestaat uit elementen van zichtbeton in verschillende kleurschakeringen, waarmee de jarenlange deskundigheid van het bedrijf op het gebied van betontechnologie onderstreept wordt.

Op afstand bediende Wacker Neuson DPU130r in gebruik op een bouwplaats.

2010

De krachtigste trilplaat

Het geboortejaar van de DPU130r: de eerste trilplaat met twee ondermaten wordt op de markt gebracht. Dit apparaat kan een zware wals van 7 ton vervangen en is lichter, compacter én flexibeler. De trilplaat kan worden bediend met een afstandsbediening.

2007

Beursgang

In mei 2007 gaat Wacker Construction Equipment AG naar de beurs (tegenwoordig Wacker Neuson SE in de S-DAX).

WNG_Logo_16_zu_9.jpg

2007

Fusie tot Wacker Neuson AG

Neuson Kramer Baumaschinen AG fuseert met het traditionele familiebedrijf Wacker Construction Equipment AG. Met de fusie vullen de bedrijven elkaars productassortimenten en verkoopregio's aan.

De Neuson 9503 tijdens het rijden.

2007

Snel op de weg

De Neuson 9503 is de snelste graafmachine ter wereld met een snelheid tot maar liefst 40 km/u. Met name bij gemeentes en tuinbedrijven is hij erg populair en heeft zich binnen de kortste tijd een plaatsje in de markt veroverd.

2005_Weidemann.jpg

2005

Knikgestuurde wiellader

Sinds 2005 maakt Weidemann GmbH deel uit van de ondernemingengroep aan met knikgestuurde wielladers. Sindsdien worden deze compacte machines onder het merk Weidemann verkocht aan de landbouwbranche en onder de naam Wacker Neuson voor de bouwbranche.

2002

Trilstamper met gescheiden smering

Door de gescheiden smering wordt voormengen overbodig. Daarmee bereikte Wacker Neuson weer een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van trilstampers: Perfecte bescherming van de motor, maximale gebruiksvriendelijkheid en hoge betrouwbaarheid.

Trilnaald met geïntegreerde frequentieomvormer in actie op een bouwplaats.

1994

Trilnaalden met geïntegreerde frequentieomvormer

De gepatenteerde technologie overtuigt door slijtagevrijheid, betrouwbaarheid en stevigheid. Door de geïntegreerde omvormer kan de trilnaald met eenfasige stroom van het lichtnet worden gevoed. Dit zorgt voor maximale onafhankelijkheid op de bouwplaats.

Eerste universele wals RT820 met knikbesturing in actie.

1991

Eerste sleuvenwals met knikbesturing

De eerste universele wals met knikbesturing werd begin jaren negentig op de markt gebracht onder de naam RT820. Deze wals wordt bestuurd met een afstandsbediening, kan vooruit en achteruit rijden en is uiterst wendbaar dankzij het centrale scharnier.

Neuson-graafmachine met innovatief Vertical Digging System VDS in actie.

1988

Ontwikkeling van het VDS

Een innovatie op het gebied van graafmachines is het Vertical Digging System of VDS. Dit systeem maakt het exact verticaal graven mogelijk, zelfs op een ongelijke ondergrond, langs stoepranden en op hellingen.Dit maakt het werk efficiënter, sneller en aangenamer voor de gebruiker

Eerste hydraulische minigraafmachine van Neuson in actie.

1984

Eerste hydraulische minigraafmachine

In 1984 brengt Neuson Hydraulik de eerste minigraafmachine op de markt. Er volgden nog talrijke innovaties op het gebied van minigraafmachines.

Neuson-bouwmachine voor het nieuw opgerichte bedrijf Neuson Hydraulik GmbH.

1981

Oprichting van Neuson Hydraulik GmbH

Neuson Hydraulik GmbH werd opgericht in 1981.

Eerste omkeerbare trilplaat DVU in actie.

1973

Eerste omkeerbare trilplaat

Nieuwe ideeën en uitstekende prestaties: de eerste omkeerbare trilplaat DVU was wederom een mijlpaal. De snelheid en de richting (voorwaarts/achterwaarts) kunnen traploos worden geregeld, tot en met trillen in stilstand. De bediener is dus mobieler en flexibeler.

Wacker Neuson-productiefabriek in Reichertshofen.

1964

Productiefaciliteit in Reichertshofen

Het bedrijf Wacker koopt een stuk grond van tien hectare in Reichertshofen in de deelstaat Opper-Beieren voor de productie. In 1964 opent de fabriek de deuren om te voldoen aan de toenemende vraag naar innovatief en hoogwaardig bouwmachines voor professionele gebruikers.

Historische trilstamper met verbrandingsmotor in actie.

1952

Trilstamper met verbrandingsmotor

Nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van trilstampers ontstaan door de installatie van verbrandingsmotoren. Dit vergroot de reikwijdte, de flexibiliteit en de praktische waarde van de machine. Vanaf nu kunnen ze ook op bouwplaatsen zonder stroomvoorziening zeer efficiënt worde

Historische foto van de eerste Wacker Neuson-trilnaalden.

1934

De eerste trilnaald verovert de markt

Als uitvinder van de eerste trilnaald ter wereld brengt Wacker Neuson opnieuw een revolutie teweeg in de gehele branche door professionele betonverdichting mogelijk te maken. De hoge frequentie verbetert de verdichtingsprestaties en de kwaliteit van het beton.

Foto van 's werelds eerste elektrische trilstamper van Wacker.

1930

Uitvinding van de allereerste elektrische trilstam

Hermann Wacker brengt een revolutie teweeg in de gehele branche. Met de uitvinding van de eerste elektrische stamper ter wereld legt hij de hoeksteen voor bodemverdichting en ook voor zijn bedrijf. Op bouwterreinen wordt het werk met de trilstamper tot op heden "wackeren" genoemd

Historisch aambeeld

1848

Oprichting van de smederij Wacker

In Dresden (Duitsland) wordt de hoeksteen van het bedrijf gelegd. Johann Christian Wacker richt een smederij op onder de naam "Wacker". In 1875 begint de industriële productie.